BejelentésBudapesti magasröptű keringő
Aki a galambot szereti

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Az agár szeret futni, a röpgalamb meg szeret repülni

Ha nyáron felnéznek az égre, és ott fel-feltűnik egy madárcsapat, melynek egyedei, amint fordulnak, szárnyaikon ezüst fény jelenik meg, azok nem vadgalambok ám, hanem sportgalambok. Hitték volna? Én azt gondoltam, hogy ezek a madarak, épp csak egybegyűltek az erdőkből nyárra „kiszabadulva” a gazdagabb táplálék miatt a városokba. A galambászok milyen jót mosolyognak magukban ezen a laikus megjegyzésen. De már kiképeztem magam Víg Tibor segítségével, aki a Magyar Röpgalamb tenyésztők Országos Szövetségén belül a Ceglédi Egyesület vezetője. Az egyesületet itt helyben 2012-ben hozták létre 12 fővel, mára már 21 tagjuk van, az országos egyesületnek pedig 300 fő.
Miért is galambászok a galambászok ? – adódik a kérdés.
– A horgász miért ül egész nap a vízparton? – jön vissza a kérdés Víg Tibortól. Mert ez a hobbi a galambásznak szállópénz, a horgásznak meg úszópénz. (Jót nevetünk.)
Víg Tibor és Fekete Alfrédtól sok érdekességet tudok meg: A Budapesti magasröptű keringő fajtáról ami nem azonosak a postagalambokkal, sem azokkal a házigalambokkal, amelyek legfeljebb naponta legfeljebb tíz-húsz percet keringenek. A sportgalambok egyhuzamban tíz órát is repülnek. A számukra rendezett versenyeken három magasságot értékelnek: a sima szállást, ami szabad szemmel jól látható, a röpmagasságot, amikor a falka egyedeit már nem lehet megszámolni, és a tűnő magasságot, amikor már nem lehet látni a madarakat. A röpmagasság körülbelül egy kilométert jelent. A versenyeken természetesen a tűnő magasság ér a legtöbbet, 6 pontot. 5 óra a 30perc standard hosszidő, vagyis legkevesebb ennyi időt kell repüléssel tölteniük egyhuzamban. Egy órát a tűnő magasságban, harminc percet a röpmagasságban.
A röpgalamboknak több fajtája van, a legismertebb a Pörtli galmb, amelyet Pörtl József és testvére, Ferenc tenyésztették ki. Ezzel a fajtával 1926-ban már versenyeztek.
Az alapszínük fehér és 5szín változat van a fajtán belül a gólyás rajzú,koszorús nyakú szegett szárnyú ,fehér,és koszorús nyakuk fehér testtel valamint a szürkealapszínnel szárnyaikon úgynevezett szalagokkal és elő fordul vörös színü szín változatba is. (Milyen szép kifejezések, látszik, hogy a tenyésztők szeretik galambjaikat.)
Relatív, hogy ezek a galambok értékesek-e vagy sem. A tenyésztőknek megér egy ilyen példány akár tízezer forintot is, de a kocagalambászoknak, akik mindenféle galambot tartanak találomra, azoknak nem értékes. A röpgalamboknál is számon tartanak vérvonalat, mint például a versenylovaknál. Jó galambot szinte nem is lehet venni, ilyet csak ajándékba kap az ember.
Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet Kézenfekvő a kérdés? És aki a galambot szereti, az galamblelkű?
Vígh Tibor állítja: „ Persze! A galambászt káros szenvedély mert minden idejét és zsebpénzét ebbe öli.”
A takarmány, a versenyekre való felkészítés, sokba kerül. A madarakat cirokkal, fehér és sárga kölessel, napraforgóval, fénymaggal etetik. A tápot mindenki maga keveri. Van, aki csíráztatott búzát ad a galambjainak. Fontos, hogy ezeket milyen arányban keverik. Lehet úgy etetni is, hogy kis körökben és gyorsan repüljön a galamb, meg úgy is, hogy nagy körökben. Az olajos magvaktól jobban mozdul, a rizstől jobban vonalazik a galamb. A vonalazás elhúzást jelent, nem azt, hogy egyenesen repül.
Ezek mindig a háztól repülnek el, de nem ott köröznek, hanem legalább 500 méterrel arrább, aztán pedig a házhoz is jönnek vissza.
A sportgalambok gyakorlatoznak a verseny előtt. Két röptetés között némelyek egy, mások akár három nap pihenőt is adnak a galamboknak. Reggel kiengedik őket, és egész nap repülnek. Az nem fordulhat elő, hogy egy galamb előbb visszajön. Ezeket arra tenyésztették ki, hogy hosszú ideig tudjanak a levegőben maradni. A testük kicsi, csak húszdekásak, míg a húsgalambok hatvandekásak.
Sajnos rengeteg baj leselkedik a galambokra. Betakarhatja őket egy felhő, elsodorhatja őket egy légáramlat akár 100 kilométerre is, ahonnét már nem tudnak hazajönni. Ezek nem tájékozódásra tenyésztett galambok. Aztán tizedeli őket betegség is. Fontos a tenyészállomány, mert előfordul, hogy két héten belül két falka is elvész. Sajnos akad, aki különféle praktikákkal befogja mások galambjait: felkapja a víz mellől, amikor a galamb odamegy inni, vagy egy csapóajtóval betereli magához az idegen galambokat. Esetleg lyukas kúpcserépen keresztül, egy bicikliküllőből hajlított kampóval behúzza a galambot. Ez agresszív módszer, mert el is törhet a lába a madárnak. De olyan is akad, aki lelövi mások galambját. Ezeket az embereket hívják galambcsiszárnak.
A galambászat szerelem. A madarak megismerik gazdájuk füttyögését.
Tibor egyik ismerőse például konzervdobozzal ütögeti a csatornát, ezzel hívja a galambjait. A ragadozó madarak is megtámadhatják őket, ezt hívják madárverésnek. (Lásd Ferenc pápa békegalambjait is széttépték a ragadozók.)
A versenyeket mindig egy ismert galambászról nevezik el. A 2013-as MRTCE verseny Farkas Rudolf emlékverseny volt. Ennek eredménye:
1. helyezett: Ledacs Kis Károly, 2. Bakos János, 3. Gajda János. A harmadik helyezettnek egy zsák galambeleség a díja, a második helyezett megkapja a nevezési díjak 40, az első helyezett pedig a 60 százalékát.
A galambok három órától tíz óráig tartó időtartamig is versenyezhetnek, attól függ, meddig bírják. A házi versenyeket egy időben tartják, minden helyszínen van egy zsűritag. Egy versenyen egy galambász csak egy falkával indulhat. Farkas Rudolfné készített egy vándorserleget, aki ezt háromszor megnyeri, az övé lesz mindenkorra.
Ezek a sportgalambok nyugtalan természetűek. Folyamatosan megy köztük a küzdelem a fészekért, a helyért. A galambok párban vannak. Van, aki csak a tojókat vagy csak a hímeket versenyezteti, van, aki vegyesen. A falkák külön dúcokban vannak, hogy ne keveredjenek össze.
Cegléden 30 sportgalambász van, körülbelül havi 20 ezer forintot költenek madaraikra havonta. A postagalambászok többen vannak. De az jóval több pénzt emészt fel.
Tibor állítja: „A családtagok nem haragszanak, ha sok piszkot hagynak maguk után a galambok vagy tollpúder száll a galambházban. Már megszokta az asszony.”
Télen bezárjuk a galambokat, mivel a rövid nappalok miatt elveszne a falka. Tavasszal kezdik a röptetést.
Hihetetlen, hogy repülés közben nem ülnek le pihenni valahol a madarak!
Tibor azt mondja erre: „Az agár szeret futni, a röpgalamb meg szeret repülni.”

Zimonyi Zita
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!